A grönlandi inuitok sok omega-3 zsírsavakban gazdag tengeri zsírt fogyasztanak. Nyelvükben több, mint 40 szó van a hóra, de egy szó sincs a szívrohamra. A grönlandiak étrendjével kapcsolatos, a 70-es években végzett kutatás elindította a tudományos világ érdeklődését az omega-3 iránt.
A legjobb minőségű omega-3 zsírsavak lazacból származnak. A lazac és a fóka zsírja ezeknek a telítetlen zsírsavaknak egyedülálló keverékét tartalmazza, amelyek mindháromban gazdagok (EPA, DHA és DPA), ellentétben a legtöbb halfajjal, amelyekben ezek közül csak kettő van.
Az emberi agy összetétele jelentősen eltér a legtöbb állatétól, kivéve a fókát. Ez alapján a szakértők arra a következtetésre jutottak, hogy több tízezer évig az emberi táplálék főként hal, nem pedig hús volt. Ez lehet az oka annak, hogy agyunk 60%-a omega-3 zsírsavakból áll, így érthető, hogy miért múlik annyira ezeken a zsírsavakon az egészségünk.
Az olyan intézmények tudósai, mint az Oxford, a Cambridge és a Harvard, több, mint 10 000 tanulmányt végeztek az omega-3 zsírsavakról, felfedezve az egészségre gyakorolt jótékony hatásukat. Talán ez a legtöbbet tanulmányozott tápanyag a világon.
A megfelelő mennyiségű omega-3 zsírsav biztosítása különösen fontos a terhes és szoptató nők számára. A Lengyel Nőgyógyászati Társaság napi 600 mg omega-3 zsírsav bevitelt javasol a terhes nőknek és 1000 mg bevitelét a koraszülés kockázatának kitett nőknek.
Epidemiológiai vizsgálatok azt mutatják, hogy az alacsony omega-3 szint számos betegség magasabb kockázatával járhat. Úgy tűnik, hogy a túlsúlyos emberek különösen hajlamosak a telítetlen zsírsavak alacsony szintjére, és további pótlásra van szükségük, hogy megfeleljenek a napi normáknak. A 30 feletti BMI-vel rendelkezőknek ezért különösen oda kell figyelniük az elegendő omega-3 zsírsav bevitelére.
Több, mint ezer évvel ezelőtt a vikingek már a fókákból és rozmárokból vonták ki a folyékony zsírt, és itták meg, hogy erőre kapjanak, és jó egészségnek örvendjenek. A tengeri zsír mindig is fontos szerepet játszott a norvég étrendben, a halolaj és az omega-3 pedig jól ismert norvég exportcikkek.
A lazac egy asztaxantin nevű antioxidánsban gazdag. Az asztaxantin vörös színű, és a lazachús és az OmegaMarine™ kapszulák színéért felelős. Segít megőrizni a frissességet, ami az omega-3 olajok esetében kulcsfontosságú, és lehetővé teszi az avasodás elkerülését, ami csökkentheti a termék hatékonyságát.
Az omega-3 legjobb forrása az olajos hal, az Egészségügyi Világszervezet és az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság heti 2-3 alkalommal javasolja ezek fogyasztását. Sajnos drágák, és sokan egyszerűen nem szeretik őket. Napi két OmegaMarine™ kapszula elegendő az ajánlott napi omega-3 szükséglet kielégítéséhez, még akkor is, ha az ember egyáltalán nem eszik halat.
Japán és Dél-Korea lakosai sok halat esznek, és a világon a legmagasabb az omega-3 zsírsavak aránya a sejtmembránokban (körülbelül 10%). Ez lehet az egyik oka annak, hogy olyan sokáig élnek más nemzetekhez képest.
Napjainkban étrendünkből hiányzik az omega-3 és az omega-6 zsírsavak egyensúlya. Kőkorszaki őseinknél ezek a zsírsavak egyenletesen oszlottak el az egészséges mediterrán étrendben, a hal és a zöldség pedig 2:1 arányban volt jelen étkezésükben. Manapság az európaiak egyre több feldolgozott élelmiszert fogyasztanak az omega-6 zsírsavak fő forrásaként, ami ennek az aránynak a veszélyes, 25:1 arányú növekedéséhez vezetett! Ez egy nagyon egészségtelen tendencia, ezért az Egészségügyi Világszervezet több omega-3-t javasol, hogy segítsen egyensúlyba hozni étrendünkben a túlzott mértékű feldolgozott élelmiszereket.
A szintetikus citrom, narancs vagy vanília ízű halolaj vagy omega-3 termelői elfedik az alapanyag rossz minőségét és az olaj oxidációját. Az oxidáció lehet a felelős az olaj gyengébb minőségéért. Az OmegaMarine® természetes alapanyagokból készül íz- és aromajavítók nélkül, mert nincs rejtegetnivalónk.